Справа про $10 млн премії. Апеляційна палата ВАКС призначила Коболєву заставу у 229 млн грн

Апеляційна скарга САП задоволена лише частково. Прокурори просили заарештувати колишнього голову НАК із правом внести 365 млн грн застави

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду призначила колишньому голові правління НАК “Нафтогаз України” Андрію Коболєву запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 229 млн грн. Про це повідомляє Transparency International Ukraine.

Відповідно, рішення ВАКС, який раніше відмовився застосувати йому запобіжний захід і визнав підозру Спеціалізованої антикорупційної прокуратури необґрунтованим, скасовано.

Чернишов оцінив збитки Нафтогазу за 2022 рік майже 40 млрд грн. Дебіторська заборгованість наблизилася до 300 млрд.

“Скаргу (її подала САП, – ред.) задовольнили лише частково. Прокурори просили запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з альтернативним правом внесення застави у 365 млн грн”, – сказано в повідомленні.

Прес-секретар САП Ольга Постолюк у коментарі “Радіо Свобода” повідомила, що Коболєв має сплатити ці кошти протягом п’яти днів, а також зобов’язаний прибувати до суду на кожну вимогу.

Коболєв уже відреагував на рішення суду: “Поки думаю, що з цим робити, коментувати більше не буду”.

У свою чергу колишній директор “Оператора ГТС України” Сергій Макогон у коментарях до посту Коболєва написав: “Такий собі подарунок на 5-річчя перемоги над “Газпромом”? Тримайтеся! Перемогли “Газпром”, переможемо і цей маразм”.

Коболєву повідомили про підозру 19 січня 2023 року. На думку прокурорів, сума премії $10 млн, отримана в 2018 році за перемогу в арбітражі над “Газпромом”, перевищує максимально допустиму суму для чиновників.

Наприкінці січня ВАКС відкинув доводи прокурорів про незаконність такої виплати екс-голові “Нафтогазу” і визнав, що наглядова рада ухвалила відповідне рішення усвідомлено.

Джерело