На Закарпатті вночі зафіксували землетрус

27 лютого зафіксували землетрус у районі села Велика Добронь – за 19 кілометрів на захід від Мукачево Закарпатської області. Його магнітуда – 3,3.

Глибина землетрусу – 2 кілометри. Його зафіксували о 03:15 ночі.

На Закарпатті стався землетрус

Експерти розповіли, що землетрус не несе загрози для населення. За класифікацією відноситься до сильно відчутних.

Землетрус відчувається всередині будівлі багатьма людьми, під відкритим небом – небагатьма,
– заявили у Головному центрі спеціального контролю.

Фахівці нагадали, що останній землетрус, який відчувався більш ніж у 15 населених пунктах Закарпаття, зареєстровано із району міста Іршава 3 січня 2023 року з магнітудою 3,8 на глибині 6 кілометрів.


Місцезнаходження сейсмічного джерела / Карта

Наскільки реальною є загроза для України

Нещодавно сейсмолог НАН Олександр Кендзера розповів 24 Каналу, що землетруси відбуваються на всій планеті. Вони були, є та будуть. Україна перебуває у менш небезпечних умовах, аніж Туреччина. Водночас землетруси можуть бути.

За його словами, для території України небезпечною є так звана зона Вранча. Землетруси відбуваються на великих глибинах – до 180 кілометрів. Відгомін від них доходить до України та навіть ще далі. Зокрема, до Москви та Санкт-Петербурга.

“Ми вже більш-менш навчилися вираховувати, як вони можуть впливати на територію України, й враховувати їх. Варто зауважити, що зона Вранча ніякого впливу на землетруси, які відбулися у Туреччині та Сирії, не має. Там свої джерела енергії. Сила залежить від того, які коливання дійдуть до поверхні”, – зауважив Кендзера.

Землетруси в Україні: останні новини

  • Раніше сейсмологи зафіксували в Україні землетрус. Коливання землі сталися 1 грудня об 11:02.
  • За даними сейсмологів, епіцентром землетрусу став район міста Новодністровськ, що в Чернівецькій області.
  • Востаннє землетрус у Чернівецькій області фіксували порівняно нещодавно. Поштовхи були 18 листопада 2022 року, а їхня магнітуда становила 2,7 бала за шкалою Ріхтера.
  • О 15:28 3 січня на території Закарпатської області в районі міста Іршава стався землетрус. Поштовхи відбувалися на глибині 6 кілометрів. Їхня магнітуда становила 3,8 бала за шкалою Ріхтера.
  • До речі, на території Закарпатської області найбільш потужні землетруси зареєстрували 23 січня 2020 року та 27 жовтня 2021 року з магнітудами 3,0 та 3,1 відповідно.

Джерело