ЗІПСОВАНІ на старті! Кандидат на директора НАБУ має 6-кімнатну квартиру в урядовому кварталі, оформлену на матір

Схеми: корупція в деталях – RFERL

Кандидат на директора НАБУ та 6-кімнатна квартира в урядовому кварталі.
Конкурс на посаду директора Національного антикорупційного бюро – на фінальному етапі. Протягом цього тижня комісія перевіряє учасників на доброчесність. Усього в фінал вийшов 21 кандидат.
20 лютого одним з учасників співбесіди був Віталій Власюк, заступник голови Київської обласної військової адміністрації. Серед питань, які цікавили комісію, було й про дорогу квартиру у центрі Києва, оформлену на його матір.

Як раніше встановили Центр Протидії Корупції та Автомайдан, у грудні 2020 року мати Власюка Оксана Бланар купила 6-кімнатну квартиру на вулиці Інститутській. Її загальна площа становить 259,8 квадратних метрів, а вартість станом на дату набуття могла сягнути понад 600 тисяч доларів.
Раніше ця квартира належала ексспікеру Верховної Ради Володимиру Литвину. Як писала «Українська правда» у 2009 році, це двоповерхові апартаменти на останньому поверсі. Тоді вартість 1 квадратного метру становила від 3 500 до 6 000 доларів.

Під час співбесіди Власюк підтвердив, що квартиру купила його матір, яка, за його словами, вже довгий час займається підприємницькою діяльністю. Якою була вартість апартаментів він пригадати не зміг – орієнтовно назвав суму у 15-20 млн гривень. Один із членів комісії звернув увагу на те, що у день придбання цієї квартири мати Власюка через довіреність одразу ж передала її в управління та користування сину. Власюк це не прокоментував.

Громадські активісти окремо звернули увагу комісії на те, що можливість батьків Власюка заощадити такі кошти на купівлю квартири викликає сумніви, з огляду на те, де і ким вони працювали на Вінничині. Зокрема, мати Власюка з листопада 2011 року по квітень 2017 була керівницею комунального підприємств «Міський лікувально-діагностичний центр». А батько у зазначений період був головним лікарем «Центру медико-соціальної експертизи» у Вінниці. З відкритих джерел відомо, що у 2014 році у зв’язку із закінчення контракту чоловіка звільнили. Він намагався поновитися на посаді через суд, але у задоволенні позову йому відмовили.

Після співбесіди у коментарі журналістам «Схем» Власюк заявив, що його батьки займаються бізнесом, зокрема, мають мережу аптек та магазин, що дозволило їм придбати цю квартиру. Інвестувати у таку нерухомість, розповів Власюк, родина вирішила «на сімейній нараді», а зараз у цій квартирі розташовується офіс юридичної компанії, яку заснував він з братом.
Про конкурс на директора НАБУ та тих, хто нині претендує на цю посаду, дивіться у сюжеті: https://bit.ly/3YuC75L

о

Джерело