Смачний різдвяний кекс «Штолен». Рецепт, який заразу усі так шукають

Спечений за Дрезденським рецептом штолен – це традиційний німецький різдвяний кекс на дріжджах. Готують його за 4 тижні до Різдвяного свята й за цей час він буде мати час «дозріти», тоді його смак повністю розкриється. В тісто додають багато ароматних спецій, сухофруктів та цукатів.

Складові:

  • Пшеничне борошно 1,3 кг.;
  • Свіже домашнє молоко 0,4 л.;
  • Цукор пісок 130 гр.;
  • Пудра цукрова 200 гр.;
  • Цукор ванільний 1 пакет;
  • Масло вершкове 0,25 кг.;
  • Порошок кориці 0,5 ч. л.;
  • Ром чи будь-який алкоголь 150 мл.;
  • Цедра лимона 2 ст. л.;
  • Родзинки 0,45 кг.;
  • Різноколірні цукати 200 гр.;
  • Пресовані дріжджі 50 гр.

Спосіб приготування:

  1. Покладіть родзинки з цукатами в окрему ємність, влийте туди ром та відставте до ранку, щоб настоялися.
  2. Розпустіть подрібнені дріжджі в підігрітому молоці та дайте їм піднятися.
  3. Після змішайте їх з цукром та просіяним борошном взятих в невеликій кількості, прикрийте опару серветкою й перенесіть в тепло на пів години.
  4. Для рівномірного розподілення в тісті родзинок та цукатів, щедро потрусіть їх пшеничним борошном.
  5. Перемішайте борошно з цукор та корицею.
  6. Невеликими частинами влийте дріжджі, цукати з родзинками, ваніліном, лимонною цедрою та добре вимісіть.
  7. Далі покладіть 200 грамів розм’якшеного вершкового масла та вмісіть його в тісто.
  8. Накрийте серветкою та поставте на годину в тепле місце, щоб воно підросло у два рази.
  9. Знову перемішайте, добре вимісіть та залиште на наступні 90 хвилин в теплі.
  10. Розгорніть готове тісто на два довгих прямокутні пласти та загорніть їх рулетами.
  11. Після перекладіть на застелене фольгою деко, розріжте кожний по довжині з будь-якого боку та дайте ще 20 хвилин постояти.
  12. В попередньо розігрітій до 220°С духовці випікайте штолен упродовж 15 хвилин, після знизьте температуру до 170°С та продовжуйте пекти ще 35 хвилин.
  13. Ще гарячим намастіть штолен вершковим маслом, а через кілька хвилин обсипте товстим шаром цукрової пудри.

Приємного апетиту!

Джерело