Перерахував 660 млн грн на ЗСУ – отримав лише штраф у 68 000 грн. Суд виніс вирок хабарнику екс-міністру Злочевському

Судова тяганина тривала з 2020 року через спробу дати $5 млн хабара керівництву антикорупційних органів. Пізніше кваліфікацію змінили на зловживання впливом

Вищий антикорупційний суд 1 серпня затвердив угоду про визнання винності, укладену між прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та екс-міністром екології та природних ресурсів Миколою Злочевським. Про це повідомляє CAП.

Головне

Злочевський проходив обвинуваченим у справі про один із найбільших хабарів в історії України: керівництву антикорупційних органів намагалися дати $5 млн хабара за закриття справи проти екс-міністра, який фігурував там у статусі підозрюваного. Йшлося про незаконне заволодіння 800 млн грн стабілізаційного кредиту НБУ, виданих у 2013 році Реал Банку.

Колишній міністр беззаперечно визнав винуватість. Прокурор це врахував, а також взяв до уваги відсутність матеріальних збитків при ухваленні угоди.
Зазначається, що Злочевський “за результатами співпраці з прокурорами” перерахував 500 млн грн на проект “Армія дронів” та купив обладнання ЗСУ на загальну суму понад 160 млн грн (всього 660 млн грн).
“За вироком суду йому призначено узгоджене основне покарання у вигляді штрафу у розмірі чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (це 68 000 грн, – ред.)”, – повідомляє САП.
У Центрі протидії корупції зазначили, що більшість часу Злочевського судили за організацію передачі хабара, проте пізніше кваліфікацію змінили на зловживання впливом.

“Злочевський давно за кордоном. Там він був на момент передачі хабара, тому добитися реальної посадки у в’язницю було майже неможливо. Загалом ця справа принесла на потреби ЗСУ майже 1 млрд грн”, – додали в ЦПК.
Там також зазначили, що єдиним обвинуваченим, який може отримати реальний термін, залишається колишній податківець Ільяшенко. Він фігурує у справі як посередник під час передачі коштів.
В САП вказали, що справа спроби дачі хабара від екс-міністра екології стала одним з найбільших донатів на ЗСУ в Україні.
Перерахував 660 млн грн на ЗСУ – отримав лише штраф у 68 000 грн. Суд виніс вирок екс-міністру Злочевському у справі про $5 млн хабара – фото 1

Злочевський обіймав посаду міністра екології з грудня 2010-го до квітня 2012 року. Раніше у ЗМІ повідомлялося, що він проживає в ОАЕ. Справа про хабар тяглася з червня 2020 року.

Джерело