Ну як таке можливо? «Енергоатом» з 3,3 млрд грн збитку купує собі 10 автобусів за 733 000 $ кожен!

Олег Симороз

Ну як таке можливо?

«Енергоатом», який за 2022 рік показав 3,3 млрд грн збитку, має заборгованість по зарплаті у 2,1 млн грн, купує собі 10 автобусів за 733 000 $ кожен!

В тендері брали участь ТОВ “Авто-регіон” (турецькі автобуси Temsa Avenue Electron), та ТОВ “Завод “Електронмаш” (автобуси які збирають у Львові з імпортних комплектуючих).

Ці автобуси, майже нічим не відрізняються. У турецьких хіба запас ходу на одному заряді більше на 56 км (210 проти 266,5 км.) Проте у “Електронмаша”- пасажиромісткість більша на сім осіб. Всі інші технічні характеристики однакові.
Пропозиція львів’ян була дешевша на 25% від вартості тендеру. Однак б…дь чомусь керівництво збиткового підприємства вирішило купити дорожчі.

Тендер проводили тричі. В усіх випадках львівський завод пропонував автобуси дешевше від посередника турків. Однак Енергоатом знаходив завжди різні причини, щоб відхилити пропозицію українського заводу.

Перевіривши фінансову звітність «Електронмашу», на третій тендер Енергоатом поставив нову вимогу, щоб обсяг річного доходу в учасників за минулий рік був не менший від очікуваної вартості тендеру. Оскільки у «Електронмашу» дохід становив 232 млн грн., а очікувана вартість торгів була 236 млн грн, – таким чином львів’ян відхилили на підставі цієї норми.

С…ка, простими словами «Електронмаш» тупо збили і «переміг» єдиний учасник, який запропонував автобус за 733 000 баксів за штуку.

Тут виникає лише одне питання – це розмір відкату, який отримає керівництво Енергоатому за купівлю цих турецьких ферарі.

Це те саме керівництво Енергоатому, яке постійно скаржиться на нестачу коштів, і вимагає підняття тарифу.

Я переконаний, що люди, яких в Енергоатомі треба возити на роботу, себе б дуже комфортно почували в автобусах зібраних у Львові. Цифри реально страшні, за 733 тис.$ можна було б купити 3 Mercedes Maybach , або 7 Tesla X, або бляха 10 звичайних автобусів замість одного людей до станцій возити….

Джерело

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може не збігатися з авторською.