В Україні моніторять усе керівництво ТЦК: є кричущі факти щодо одеського військкома Борисова

Правоохоронці перевірять, чи відповідає рівень життя військкомів тому, що вони задекларували в податковій. Уже є факти незаконного збагачення, зокрема в Одесі – там очільник ТЦК нажив мільйони.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) перевіряє, як живуть очільники територіальних центрів комплектування. Моніторинг розпочався після скандалу з одеським військкомом Євгеном Борисовим, в якого виявили незаконне майно, придбане під час війни, на мільйони доларів. Про це заявив Олександр Новіков, голова НАЗК, на пресконференції, передає 24 Канал.

За словами Новікова, НАЗК та інші правоохоронці моніторять спосіб життя чиновників. Це було рішення Ради національної безпеки і оборони, ініційоване в тому числі міністром оборони Олексієм Резніковим.

Протягом трьох місяців проведемо моніторинг способу життя всього керівного складу всіх рівнів ТЦК,
– запевнив Олександр Новіков.

Уже є перші результати такої перевірки. Керівник Одеського регіонального центру комплектування Євген Борисов незаконно збагатився на 188 мільйонів. Валюту не було названо, та оскільки у ЗМІ таких людей охрестили “бійцями батальйону Іспанія”, мова, швидше за все, про євро.

Олександр Новіков зазначив: це рекордна сума. Один об’єкт, куплений в Іспанії на маму, коштує 3 мільйони 700 тисяч євро, а інші – від півмільйона євро.

Голова НАЗК підкреслив, що скандальний військком збагачувався тоді, коли звичайні українці були під постійними обстрілами, зокрема 15 грудня 2022 року, коли Херсон лишився без світла.

У чому ще звинувачують Борисова

Сам військком, як розказав очільник НАЗК, поділився секретом збагачення. Він… брав позики у підприємців. Загалом йому позичили 4 мільйони 200 тисяч доларів.

Співвласник клубу “Ібіца” на мільйон доларів дав одеському воєнкому позику,
– повідомив Олександр Новіков.Цікаво. Податкова не підтверджує наявність таких великих коштів в осіб, які надавали позики. Ба більше, угоди про позики в Одесі підписані тими людьми, яких не було на той час в місті.

Також Євгену Борисову інкримінують організацію каналів незаконного виїзду за кордон.

У НАЗК буде направлено обґрунтований висновок щодо незаконного збагачення керівника Одеського регіонального центру комплектування. Наразі справа перебуває у Державному бюро розслідувань. Джерело

Як розвивалися події довкола військкома

На корупційний скандал відреагувало багато представників органів влади, навіть сам президент.