Японець, який 9 місяців жив у метро Харкова, відкрив заклад з безкоштовними обідами

75-річний Фумінорі Цучіко з Японії 9 місяців жив у харківському метро, ховаючись від обстрілів. Нещодавно благоднійник відкрив FuMi Caffe, де безкоштовно годує жителів міста.

Японець переїхав до Харкова у розпал війни – у червні 2022 року. Його так вразила стійкість українців, що той продав свій будинок на Батьківщині, аби приїхати до України.

Історія відкриття кав’ярні

Після переїзду до Харкова благодійник власним коштом закуповував їжу для харків’ян, які переховувались у підземці. А для дітлахів постійно влаштовував розваги, щоб відволікти малечу від вибухів.

Японець відкрив безкоштовну кав’ярню у Харкові: дивіться відео
о

Коли ЗСУ відігнали окупантів від міста, японець організовував для жителів обіди, а тепер відкрив безкоштовну кав’ярню.

У кав’ярні здебільшого працюють “сусіди по метро” Цучіко. Знайомі ж кличуть його Фумі. Попри те, що він погано знає англійську, а його рідну японську в Харкові мало хто розуміє, відвідувачі легко знаходять з ним спільну мову

“Він такий один на тисячу або мільйон”, – говорить одна з відвідувачок.

Чим годують у FuMi Caffe

Свою благородну місію японець пояснює просто – всі повинні їсти.

Кожна людина кожен день має їсти. І хоча б один раз на день я хочу людей нагодувати, бо більшість зараз має труднощі з грошима,
– каже Цучіко.

Меню кав’ярні щодня змінюється. Відвідувачам пропонують збалансовані обіди: суп, макарони, курячі крильця, чай та солодощі.

Цей заклад Фумі відкрив за власні кошти, також допомогли друзі з Японії і підписники у соцмережах. Благодійник каже, що до Японії поки не збирається: житиме у Харкові, поки буде потрібен людям.

Як японець виживав у харківському метро

  • Цучіко до харківського метро потрапив на 3 місяць повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Японець готував їжу для місцевих жителів. Зокрема, організовував сніданки й роздавав їх харків’янам. Попри обстріли, чоловік щодня ходив до крамниць та купував продукти.
  • Чоловік зізнається, що у метро жити було важко. Найбільше дошкуляв холод.
  • “Влітку було добре, але взимку… О, Господи, як же було холодно”, – розповідає волонтер.
  • У Токіо мешкають дві дорослі доньки Цучіко. Чоловік пообіцяв, що навідуватиме їх на свята. Водночас повертатися до Японії не збирається.

Джерело