Сергій Головатий: «Не винуватая я!»

Volodymyr Boiko

Ви будете сміятись, але, як я й передбачав, конституційне подання 49 народних депутатів, які просять перевірити на предмет конституційності так звані «Харківській угоди», буде розглядати суддя-доповідач Сергій Головатий – виконувач обов’язків голови Конституційного Суду України.

При цьому Сергію Петровичу не муляє та обставина, що в 2010 році він був народним депутатом України від Партії Регіонів і віддав свій голос за ратифікацію цих самих «Харківських угод», які нині оголошені прикладом державної зради.

********************************
31 березня 2023 року до Конституційного Суду України надійшло конституційне подання 49 народних депутатів щодо перевірки на предмет конституційності Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України від 21 квітня 2010 року, ратифікованої Законом України від 27 квітня 2010 року №2153-VI (так звані «Харківські угоди»). Тема важлива й актуальна: оскільки Україна досі не оголосила стан війни з Російською Федерацією, то без пляшки та рішення КСУ неможливо розібратись, чи відповідає Конституції України подальше перебування в Криму Чорноморського флоту Росії. Ось якби Україна та Росія воювали – тоді б питань щодо конституційності угоди не виникало…

Ба більш того: Росія федеральним законом від 2 квітня 2014 року №38-ФЗ в односторонньому порядку припинила дію всіх угод, які стосуються перебування Чорноморського флоту РФ на території України, і тому народні депутати хочуть перевірити на конституційність міжнародний договір, який давно втратив чинність. Погодьмось, на таке здатен лише Конституційний Суд, очолюваний виданим фахівцем у галузі права Сергієм Петровичем Головатим.

Як і передбачав автор цих рядків, суддею-доповідачем у цій справі, дійсно, став Сергій Головатий. Враховуючи, що Сергій Петрович, як виконувач обов’язків голови Конституційного Суду України, організовує всю роботу КСУ та його Секретаріату, це означає, що ця справа є вкрай важливою для нього й він не може довірити винесення правильного (для себе) рішення іншому судді. Це радує й надихає: хто-хто, а Головатий точно знає, чи відповідає Конституції України Угода від 21 квітня 2010 року про подальше перебування Чорноморського флоту Росії на території нашої держави, оскільки в 2010 р. Сергій Головатий був народним депутатом від Партії Регіонів і, відповідно до результатів поіменного голосування, голос Сергія Головатого був відданий «за» ратифікацію «Харківських угод».

Джерело