Стало відомо, як покарають чоловіків призовного віку, які залишилися за кордоном.

Населення України різко скоротилося за дуже короткий час. Це пов*язано не тільки із тим, що дуже багато чоловіків, які виїхали до війни, не повернулися в Україну, а й з тим, що величезна кількість виїхала вже під час війни.

Юрист дав роз*яснення як і хто відповідатиме за дане правопорушення.

Якщо чоловіки віком від 18 до 60 років у період проведення мобілізації перебували за кордоном і не повернулися до України, їм може загрожувати адміністративна відповідальність за недотримання законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку і мобілізацію. За таке правопорушення можуть накласти штраф у сумі від 3400 до 5100 грн, пояснила юрист Вікторія Тютюнникова виданню “Експрес”.

Якщо ж виявиться, що чоловіки нелегально перетинали кордон, то їм додатково доведеться сплатити штраф від 3400 до 8500 грн. Проте частині чоловіків може загрожувати кримінальна відповідальність. Це стосується тих, хто отримав повістку і вже після цього перетнув кордон та покинув Україну. Їм загрожує від 3-5 років ув’язнення.

Юристка також нагадала правила вручення повістки. Такий документ вважається належно переданим, якщо його передали в руки військовозобов’язаному і він після цього особисто розписався про вручення. “Тобто її не можна передавати через членів сім’ї, родичів або друзів. Оскільки чоловік перебуває за кордоном і сам не може прийняти повістку, то й обов’язку прибути до військкомату не має”, – пояснила юрист.

Джерело